Allt du behöver veta om privatlån

Vad är ett privatlån

Ett privatlån, även känt som blancolån, är ett lån som du tar utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver ställa någon form av tillgång, som till exempel en bostad eller bil, som säkerhet för lånet. Istället baseras lånet på din betalningsförmåga och kreditvärdighet. Privatlån är ett populärt alternativ för de som snabbt behöver tillgång till pengar för olika ändamål, vare sig det är för att finansiera en oväntad utgift, göra en större investering eller konsolidera befintliga skulder.

Med ett privatlån kan du låna allt från några tusen upp till flera hundratusen kronor, beroende på långivare och din ekonomiska situation. Räntan på privatlån varierar mellan olika långivare och baseras ofta på faktorer som hur mycket du lånar, löptiden på lånet och din kreditvärdighet.

Räntan på privatlån varierar mellan olika långivare
Räntan på privatlån varierar mellan olika långivare och baseras ofta på faktorer som hur mycket du lånar, löptiden på lånet och din kreditvärdighet

Lendo – Sveriges största jämförelsetjänst för lån

Lendo är en av Sveriges främsta tjänster för att jämföra lån. Med Lendo kan du enkelt och smidigt jämföra lån från upp till 40 olika långivare. Genom att snabbt fylla i dina uppgifter – en process som bara tar ett ögonblick – får du inom loppet av några minuter tillgång till attraktiva erbjudanden från välrenommerade banker som SEB och ICA Banken, bland andra.

Lendos smarta lösning sparar din kreditvärdighet

Det bästa med detta är inte bara den smidiga hastigheten, utan den trygghet det innebär. Med erbjudanden direkt från branschens giganter kan du känna dig säker på att du får de mest fördelaktiga villkoren, utan risk för överdrivna räntor. Och det bästa? Du behöver bara genomgå en kreditupplysning via UC för att få flera låneerbjudanden. På så sätt kan du hitta det mest fördelaktiga lånet utan att påverka din kreditvärdighet. Efter godkänd ansökan tar det bara två bankdagar innan du får lånet utbetalt.

Privatlån med låg ränta


Lån upp till 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Lån upp till 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Rekommenderas

Lån mellan 10 000 - 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Låna upp till 150.000 kr! Pengarna på kontot samma dag!

★★★★★

Låna upp till 500 000 kr med riktigt låg ränta från 3,50%!

★★★★★

Låna upp till 150 000 kr! Svar direkt! Ingen säkerhet krävs!

★★★★★

Låna upp till 100 000 kr från Thorn! Fast årlig ränta från 9,9 %!

★★★★★

Lån upp till 40.000 kr utan säkerhet! Fast låg ränta från 6,84%!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr! Individuell ränta! Uttag dygnet runt!

★★★★★

Ränta från 2,95%! Lån upp till 600 000 kr! Ansök idag!

★★★★★

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Löptid upp till 12 år!

★★★★★

Låna mellan 10 000 kr - 40 000 kr utan krångel på Klicklån!

★★★★★

Erbjudande från flera banker med en kreditupplysning!

★★★★★


Så hittar du långivaren med lägst ränta

Att hitta ett privatlån med en förmånlig ränta behöver inte vara komplicerat. Genom att enkelt fylla i dina uppgifter hos Lendo kan du inom bara några minuter se erbjudanden från ledande banker som SEB, Danske Bank och flera andra. Det unika med denna tjänst är att den ger dig en överblick över marknadens bästa räntor, samlat på ett ställe. Så istället för att själv jaga runt bland olika banker och långivare, får du en klar bild av var du kan få det mest fördelaktiga lånet. Med denna insikt i handen kan du känna dig trygg i ditt beslut och säkerställa att du inte betalar mer än nödvändigt för ditt lån.

Ett alternativ när man vill slå ihop krediter

Att ha flera smålån eller krediter kan snabbt bli både dyrt och svårt att överblicka. Räntorna kan vara höga, och att hålla reda på flera olika betalningsdatum varje månad kan vara utmanande. Det är här konsolidering av skulder, även kallat hopbakslån, kommer in som en effektiv lösning.

Genom att samla alla dina befintliga krediter och smålån under ett enda privatlån kan du ofta få ner din månadskostnad och få en bättre översikt över din ekonomi. Inte nog med det, genom denna konsolidering kan du också få möjlighet till en lägre ränta jämfört med de ursprungliga krediterna. Med ett hopbakslån får du en enklare och oftast billigare lösning, där du bara behöver fokusera på en enda månadsbetalning och kan lägga energi på andra delar av din ekonomi.

Så kan du själv påverka räntan på ditt lån

När du ansöker om ett privatlån kan räntan variera beroende på flera faktorer. Men visste du att det finns sätt att aktivt påverka och potentiellt sänka räntan på ditt lån? Här är några användbara tips för att ge dig bästa möjliga chans till en lägre ränta:

 1. Förbättra din kreditvärdighet: Din kreditvärdighet spelar en stor roll i långivarens beslut om räntesats. Betala dina räkningar i tid, undvik onödiga kreditförfrågningar och håll en sund ekonomi.
 2. Samla dina lån: Genom att konsolidera eller samla dina befintliga lån och krediter under ett och samma lån kan du ofta få en lägre sammantagen ränta.
 3. Förhandla direkt med banken: Många banker är öppna för förhandling om du kan visa att du är en pålitlig kund eller om du har erbjudanden från konkurrerande banker.
 4. Välj en kortare löptid: Lån med kortare löptid har ofta lägre ränta eftersom risken för långivaren minskar. Men kom ihåg att detta kan leda till högre månadskostnader.
 5. Sätt upp en automatisk betalning: Vissa långivare kan erbjuda en lägre ränta om du sätter upp en automatisk månadsbetalning, eftersom detta minskar risken för försenade betalningar.
 6. Håll dig uppdaterad: Räntor och erbjudanden kan förändras. Genom att regelbundet jämföra lån kan du hitta bättre erbjudanden och eventuellt omförhandla ditt nuvarande lån.

Vad skiljer blankolån från privatlån?

När det kommer till lånemarknaden kan terminologin ibland vara förvirrande. Två termer som ofta dyker upp är blankolån och privatlån, och även om de kan verka lika, finns det vissa skillnader. Läs mer om privatlån.

Blankolån är i grunden ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa någon form av tillgång, som en bostad eller bil, som säkerhet för lånet. Detta skiljer sig från exempelvis bostadslån, där ditt hem fungerar som säkerhet för lånet. Blankolånets namn kommer från det faktum att låneavtalet är ”blankt”, det vill säga utan någon specificerad säkerhet.

Privatlån, å andra sidan, är ett mer övergripande begrepp som täcker alla typer av lån som tas av privatpersoner. Detta inkluderar blankolån, men kan också inkludera andra typer av lån utan säkerhet. I vardagligt tal används dock ofta termerna blankolån och privatlån omväxlande och syftar på samma sak: ett lån utan säkerhet.

När blev privatlån populära i Sverige?

Historien om privatlån i Sverige är både intressant och reflekterande av landets ekonomiska utveckling. Även om lån i olika former har funnits i Sverige i århundraden, började privatlån som vi känner dem idag att vinna popularitet under 1980- och 1990-talen. Detta sammanföll med en period av ekonomisk tillväxt, teknologisk utveckling och en ökad konsumentkultur.

Under denna tid blev det allt vanligare för hushåll att ta lån för att finansiera större inköp som bilar, resor eller renoveringar. Med tillkomsten av digital teknik och internet under 1990-talet blev det också lättare för konsumenter att jämföra lån och hitta de bästa erbjudandena online. Denna tillgänglighet, kombinerat med en växande medvetenhet om personlig ekonomi, ledde till att allt fler svenskar såg fördelarna med privatlån.

Vanliga frågor om privatlån

Vilken bank ger enklast privatlån? Det varierar beroende på individens ekonomiska situation och kreditvärdighet. Vissa online-banker och låneförmedlare som Zmarta och Lendo kan ha en snabbare och enklare ansökningsprocess jämfört med traditionella banker.

Vilken bank är bäst på privatlån? ”Vilken bank som är bäst” kan variera beroende på vad du värderar mest: låg ränta, god kundservice, flexibla återbetalningsvillkor eller andra faktorer. Det är alltid rekommenderat att jämföra olika banker och deras erbjudanden innan man tar ett beslut. Kolla in de aktuella bolåneräntorna för att få en uppfattning om den lägsta räntan du kan förvänta dig på ditt privatlån. Räkna med minst ett par procent högre.

Var är det bäst att ta privatlån? Det bästa stället att ta ett privatlån beror på dina individuella behov och omständigheter. Det kan vara klokt att använda låneförmedlare som jämför erbjudanden från flera banker för att hitta det bästa lånet för dig.

Vem har lägst ränta på privatlån? Räntan på privatlån kan variera kraftigt mellan olika långivare och baseras på flera faktorer, inklusive din kreditvärdighet. För att hitta den bank som erbjuder lägst ränta rekommenderas det att göra en jämförelse av flera banker.

Vad krävs för att få ett privatlån? För att få ett privatlån krävs oftast att du är minst 18 år gammal, har en fast inkomst, ingen betalningsanmärkning och är folkbokförd i Sverige. Kraven kan dock variera mellan olika långivare.

Är privatlån bättre än billån? Det beror på situationen. Om du specifikt vill finansiera ett bilköp kan ett billån, som ofta har bilen som säkerhet, erbjuda lägre räntor än ett privatlån. Men om du vill ha flexibilitet och inte binda bilen som säkerhet kan ett privatlån vara ett bättre alternativ.

Privatlån hos Sveriges ledande banker och deras krav

Privatlån Swedbank – Du kan ansöka om ett privatlån hos Swedbank antingen online, via telefon eller i en av deras filialer. Swedbank erbjuder konkurrenskraftiga räntor, men den exakta räntan beror på din ekonomiska situation och hur mycket du vill låna. Några viktiga punkter att tänka på när du överväger ett lån från Swedbank:

 • Måste vara över 18 år (rekommenderat över 20 år).
 • Fast anställning eller stabil inkomst krävs.
 • Legitimering med BankID eller pass.

3. Privatlån Nordea – Hos Nordea kan du enkelt ansöka om ett privatlån online eller i en av deras banker. Precis som med andra banker varierar räntan beroende på din ekonomi och lånebeloppet. När du överväger ett lån från Nordea:

 • Måste vara över 18 år.
 • Krav på fast inkomst.
 • Legitimering genom BankID.

4. Privatlån Handelsbanken – Handelsbanken erbjuder möjligheten att ansöka om privatlån både online och i deras filialer. Räntan sätts individuellt och baseras på ditt ekonomiska läge och den summa du önskar låna. Några viktiga punkter att tänka på när du överväger ett lån från Handelsbanken:

 • Åldersgräns på 18 år.
 • Fast anställning eller annan stabil inkomst.
 • Möjlighet att legitimera sig med BankID.

5. Privatlån SEB – Hos SEB kan du ansöka om ett privatlån direkt på deras hemsida eller genom att besöka en av deras banker. SEB erbjuder konkurrenskraftiga räntor, men den exakta siffran beror på din personliga ekonomi och hur mycket du vill låna. Några viktiga punkter att tänka på när du överväger ett lån från SEB:

 • Måste vara över 20 år.
 • Krav på fast anställning.
 • Legitimering krävs, antingen med BankID eller pass.

Lär dig mer innan du lånar

Vad innebär Privatlån utan UC?

UC står för Upplysningscentralen, som är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag. När du ansöker om ett lån gör de flesta långivare en kreditupplysning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Privatlån utan UC innebär att långivaren väljer att inte använda sig av UC för denna upplysning, utan istället vänder sig till ett annat kreditupplysningsföretag. Fördelen med detta är att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas av flera förfrågningar, vilket kan vara gynnsamt om du planerar att ansöka om större lån i framtiden. Dock är det viktigt att komma ihåg att långivaren fortfarande gör en kreditbedömning, bara genom en annan aktör.

Kom ihåg att:

 • Långivaren kommer fortfarande att göra en kreditbedömning, men via ett annat företag.
 • Räntan kan vara högre på lån utan UC.

Vad innebär det att jämföra räntor på privatlån?

Att jämföra räntor på privatlån innebär att du aktivt undersöker och sätter olika långivares ränteerbjudanden mot varandra för att hitta det mest fördelaktiga lånet för din situation. Eftersom räntor kan variera kraftigt mellan olika banker och låneinstitut kan en jämförelse potentiellt spara dig tusentals kronor över lånetiden. Genom att använda jämförelsesajter eller genom att själv kontakta olika långivare kan du få en klar bild av marknadens erbjudanden och därmed fatta ett välgrundat beslut om var du bör ta ditt privatlån.

När du jämför räntor:

 • Se till att jämföra den effektiva räntan.
 • Läs recensioner och kundomdömen.
 • Var uppmärksam på eventuella avgifter.

Privatlån fast ränta

Ett privatlån med fast ränta innebär att räntesatsen på lånet förblir oförändrad under hela eller en bestämd del av återbetalningstiden. Detta ger låntagaren förutsägbarhet i månadskostnaden och skydd mot eventuella räntehöjningar på marknaden. Dock kan det innebära att du betalar en högre ränta om marknadsräntan sjunker under bindningstiden. Att välja fast ränta kan vara fördelaktigt för de som värdesätter ekonomisk stabilitet och vill undvika överraskningar i sin månadsbudget.

När du överväger fast ränta:

 • Jämför med rörlig ränta.
 • Tänk på bindningstiden.

Privatlån och lånebelopp

Lånebeloppet du väljer när du tar ett privatlån kan ha olika betydelser för din ekonomi och dina återbetalningsvillkor.

Ett högre lånebelopp kan innebära:

 • Strängare kreditbedömning, eftersom risken för långivaren ökar.
 • Längre återbetalningstid, vilket kan leda till att du betalar mer i ränta över tid.
 • Möjlighet att finansiera större projekt eller inköp, som en bostadsrenovering eller en ny bil.

Ett lägre lånebelopp kan innebära:

 • Snabbare och enklare ansökningsprocess.
 • Kortare återbetalningstid, vilket ofta leder till mindre total räntekostnad.
 • Lägre månadskostnad, vilket kan vara lättare att hantera i din månadsbudget.

Oavsett lånebeloppets storlek är det viktigt att noggrant överväga din återbetalningsförmåga och att inte låna mer än vad du verkligen behöver.

Här är några av de vanligaste lånebeloppen folk söker efter och vad du bör tänka på:

 • Privatlån 100 000 kr: Ett mindre lån som kan användas för renovering, resor eller att konsolidera skulder.
 • Privatlån 250 000 kr: Ett medelstort lån som kan täcka större renoveringar eller en ny bil.
 • Privatlån 500 000 kr: Ett större lån som kräver en stabil inkomst och god kreditvärdighet.

Viktigt att tänka på när du ansöker om ett privatlån

När du ansöker om att låna pengar genom ett privatlån, gör du det utan att behöva ställa någon säkerhet. Detta kan ibland medföra en högre ränta, men med rätt förberedelse och kunskap kan du hitta erbjudanden med låg ränta. Du kan låna upp till 600 000 kronor, men kom ihåg att det är viktigt att ha en plan för hur du betalar tillbaka lånet. Lånetiden kan vara lång, så se till att du skickar in en genomtänkt ansökan och är medveten om villkoren. Innan du bestämmer dig för att låna, ta dig tid att läsa mer och jämföra för att säkerställa att du får den lägst möjliga räntan och kan använda pengarna på bästa sätt.

Köpa bil med privatlån

Allt du behöver veta om privatlån

Vad är ett privatlån Ett privatlån, även känt som blancolån, är ett lån som du ... Läs mer
Samla dina lån med ett samlingslån

Samla dina lån med ett samlingslån

Spara tusenlappar varje månad genom att samla dina lån Ett samlingslån är ett lån som ... Läs mer