Allt du behöver veta om UC-Score

Allt du behöver veta om Sveriges största kreditupplysningsföretag UC

UC (Upplysningscentralen) är en av Sveriges största kreditupplysningsföretag och spelar en viktig roll när det gäller att bedöma en persons kreditvärdighet. Men vad är egentligen UC och hur fungerar det? Hur många UC-förfrågningar får man ha, kan man ta bort dem och när försvinner krediter från UC? Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om UC, dess kontroll och UC-Score.

Vad är UC-Score?

UC-Score är en siffra som mäter din kreditvärdighet och används av banker, telefonoperatörer, hyresvärdar och andra långivare när de bedömer din ansökan om lån eller kredit. UC-Score är en sammanställning av information som samlas in från din kreditupplysning hos UC och tar hänsyn till dina tidigare lån, skulder, betalningsanmärkningar och andra faktorer. Ju högre UC-Score, desto bättre kreditvärdighet. En låg UC-Score kan innebära att det är svårare att få lån eller teckna abonnemang, medan en hög UC-Score kan underlätta processen och ge bättre villkor.

Faktorer som kan påverka din UC-Score negativt

Det finns flera faktorer som kan påverka din UC-Score och sänka den. Det vanligaste anledningarna är:

 • Betalningsanmärkningar: Om du har missat betalningar eller inte betalt en skuld i tid kan det leda till en betalningsanmärkning som kan sänka din UC-Score. Anmärkningarna sparas i 36 månader och varje ny anmärkning ökar risken ytterligare.
 • Befintliga lån och krediter: Antalet, storleken och utvecklingen av dina befintliga lån och krediter påverkar också din UC-Score. Kredithistoriken sparas i 12 månader.
 • Tidigare kreditupplysningar: Tidigare kreditupplysningar hos UC påverkar också din score. Dessa sparas i 12 månader och har mindre betydelse ju mer tid som passerar sedan de togs.
 • Taxeringsinformation: UC tar också hänsyn till information från dina senaste inkomstdeklarationer.
 • Personlig information: Ditt civilstånd och fastighetsinnehav är också faktorer som kan påverka din UC-Score.

Hur många UC får man ha?

Det finns inga exakta regler för hur många UC-förfrågningar man får göra. Det är upp till varje kreditgivare att bestämma vilka kriterier de vill använda för att bedöma en persons kreditvärdighet, inklusive antalet UC-förfrågningar. Men det är vanligt att många förfrågningar på kort tid (fler än tre) kan påverka din UC-Score negativt, så det är bäst att begränsa antalet förfrågningar.

Kan man ta bort UC förfrågningar?

Frågan om att ta bort UC förfrågningar är väldigt vanlig. Svaret är att om förfrågan skett felaktigt har du möjlighet att ta bort den genom att kontakta kreditupplysningsföretaget. Det är också en av anledningarna till att det skickas ut en kopia till dig när någon gjort en UC förfrågan på dig. Däremot kan du inte ta bort en UC förfrågan som inte är felaktig.

Hur länge sparas kreditupplysningar hos UC?

UC sparar kreditupplysningar i 12 månader och efter det försvinner de från din kredithistorik hos UC. Tidigare krediter som är avslutade försvinner också efter 12 månader. Observera att betalningsanmärkningar sparas i 36 månader.

Förbättra din UC-Score

Så påverkar din UC-score din kreditvärdighet – och så förbättrar du den

Som du säkert har förstått nu så är UC-score en viktig faktor när det gäller att bedöma en persons kreditvärdighet och din möjlighet att få lån och krediter beviljade samt möjlighet att förhandla ränta. Här går vi igenom en punktlista över faktorer som påverkar din UC-score och ger tips på hur du kan förbättra den. Det är väldigt basic tips men det behöver inte heller vara svårare än så att övertyga banken om att bevilja dig det lån du ansöker om.

 1. Ha en god betalningshistorik: Se till att du betalar alla dina räkningar och lån i tid. Ta det på allvar och slarva inte. Genom att undvika att räkningarna går till påminnelse så sliper du även den extra påminnelseavgiften.
 2. Skuldsaldo hos Kronofogden: Undvik Kronofogden helt. Har du tyvärr redan hamnat där så se till att betala av din skuld så snabbt du bara kan. Att få nya lån med en aktiv skuld hos kronofogden är väldigt svårt.
 3. Begränsa antalet kreditupplysningar: För många kreditupplysningar kan sänka ditt UC-Score. Begränsa antalet kreditupplysningar till det absolut nödvändiga. Försök att hålla dig under tre kreditupplysningar.
 4. Öka din inkomst: En stabil och tillräcklig inkomst är viktigt för att förbättra ditt UC-score.
 5. Se över din privatekonomi: En översikt över din privatekonomi och en budgetplan kan hjälpa dig att hålla koll på dina utgifter och förbättra din ekonomi som på sikt påverkar din kreditvärdighet.
 6. Slå ihop krediter: Samla lån och krediter genom en låneförmedlare. Det finns flera på marknaden som låter dig ansöka till upp mot 40 olika banker med endast en kreditupplysning. Dessutom kan det vara möjligt även för dig med betalningsanmärkning. Så undersök möjligheten att slå ihop flera lån och krediter och ta inga nya lån under det kommande 12 månaderna.

Vad är ett bra UC-Score?

Det är svårt att säga exakt vad som är ett bra UC-Score eftersom det kan variera beroende på vem som bedömer det och för vilket syfte. Generellt sett brukar ett UC-Score på över 700 anses som mycket bra och kan indikera en god kreditvärdighet. Men det är viktigt att notera att andra faktorer såsom inkomst, anställningstid och befintliga skulder också påverkar en persons kreditvärdighet.

UC-Score
Utmärkt745-999
Mycket bra635-744
Bra559-634
Mindre bra455-558
Svag1-454

Slå ihop dina lån och förbättra ditt UC-Score

Har du många små lån och krediter som du har svårt att hålla koll på? Genom att slå ihop flera mindre lån till ett större lån kan faktiskt hjälpa dig att förbättra ditt UC-Score och öka din kreditvärdighet.


Lån upp till 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Lån upp till 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Rekommenderas

Lån mellan 10 000 - 600 000 kr! Endast en kreditupplysning!

★★★★★

Låna upp till 150.000 kr! Pengarna på kontot samma dag!

★★★★★

Låna upp till 500 000 kr med riktigt låg ränta från 3,50%!

★★★★★

Låna upp till 150 000 kr! Svar direkt! Ingen säkerhet krävs!

★★★★★

Låna upp till 100 000 kr från Thorn! Fast årlig ränta från 9,9 %!

★★★★★

Lån upp till 40.000 kr utan säkerhet! Fast låg ränta från 6,84%!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr! Individuell ränta! Uttag dygnet runt!

★★★★★

Ränta från 2,95%! Lån upp till 600 000 kr! Ansök idag!

★★★★★

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Löptid upp till 12 år!

★★★★★

Låna mellan 10 000 kr - 40 000 kr utan krångel på Klicklån!

★★★★★

Erbjudande från flera banker med en kreditupplysning!

★★★★★


Vad är UC-score

Allt du behöver veta om UC-Score

Allt du behöver veta om Sveriges största kreditupplysningsföretag UC UC (Upplysningscentralen) är en av Sveriges ... Läs mer