Allt du behöver veta om SMS-lån

Vad är ett SMS-lån?

SMS-lån, även kända som snabblån, har blivit alltmer populära i Sverige under de senaste åren. Men vad är egentligen ett SMS-lån, och vad bör man tänka på innan man tar ett sådant lån? I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om SMS-lån.

Vad kännetecknar ett SMS-lån?

Ett SMS-lån är en form av mikrolån utan säkerhet som främst riktar sig till privatpersoner. Dessa lån kännetecknas av en snabb ansökningsprocess och snabb utbetalning, ofta samma dag som ansökan görs. SMS-lån har oftast kortare återbetalningstid än andra lån, vanligtvis inom 30 till 60 dagar. På grund av den korta löptiden har dessa lån ofta högre räntor och avgifter jämfört med andra lånetyper.

Varför kallas det SMS-lån?

Namnet ”SMS-lån” härstammar från det tidiga 2000-talet när det var möjligt att ansöka om dessa lån genom att skicka ett SMS till långivaren. Även om ansökningsprocessen idag oftast sker online, har namnet hängt kvar.

SMS-lån utan UC

Många SMS-lån ges utan en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). Istället används andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode. Detta kan vara fördelaktigt för låntagare eftersom för många kreditupplysningar hos UC kan påverka ens kreditvärdighet negativt.


Lån upp till 20 000 kr! Pengarna direkt! Utbetalning dygnet runt! Ingen UC!

★★★★★

Kreditupplysning via Creditsafe! Lån upp till 50 000 kr! Nya kunder ränefritt!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr utan UC! Utbetalning samma dag! Snabbt svar!

★★★★★

Lån upp till 70 000 kr! Utbetalning 24/7! Kreditupplysning via Creditsafe!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr! Betalningsanmärkning går bra! Ingen UC! Svar direkt!

★★★★★


Kan man ta ett SMS-lån med betalningsanmärkning?

Ja, det är ofta möjligt att ta ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar. Långivare kan använda andra metoder, som en KALP-analys (kvar att leva på-analys), för att bedöma en låntagares återbetalningsförmåga.

Långivare som accepterar lån med betalningsanmärkning


Lån upp till 20 000 kr! Pengarna direkt! Utbetalning dygnet runt! Ingen UC!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr! Betalningsanmärkning går bra! Ingen UC! Svar direkt!

★★★★★

Låna utan UC upp till 20 000 kr! Du får svar direkt! Betalningsanmärkningar är ok!

★★★★★

Lån upp till 50 000 kr! Ingen UC! Betalningsanmärkning ok!

★★★★★

Lån upp till 30 000 kr! Betalningsanmärkningar ok! Ingen UC! Fast kostnad!

★★★★★

Lån upp till 50 000 kr! Du får ha max 9 st betalningsanmärkningar! Svar samma dag!

★★★★★

Låna upp till 50 000 kr! Ingen UC! Betalningsanmärkning går bra!

★★★★★

Låna upp till 25 000 kr! Betalningsanmärkning ok! Upp till 5 år återbetalningstid!

★★★★★

Låna upp till 30 000 kr! Betalningsanmärkningar är ok! Utbetalning sker samma dag!

★★★★★


Viktigt att tänka på

Innan du tar ett SMS-lån bör du noggrant överväga din ekonomiska situation och försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden. Eftersom SMS-lån har höga räntor och avgifter kan de snabbt bli dyra om de inte betalas tillbaka i tid.

Alternativ till SMS-lån

Det finns flera alternativ till SMS-lån, som till exempel kontokrediter. Dessa kan erbjuda mer flexibla återbetalningsvillkor och lägre räntor än traditionella SMS-lån.

Problem med betalningsanmärkningar och snabblån

SMS-lån är en populär låneform i Sverige, men det är viktigt att noggrant överväga de potentiella kostnaderna och riskerna innan man tar ett sådant lån. Genom att vara väl informerad kan du fatta kloka beslut om din ekonomi. Det är av yttersta vikt att du som låntagare är medveten om riskerna med att ta ett snabblån, särskilt om du redan har ekonomiska svårigheter. Att ta ett lån utan att ha möjlighet att betala tillbaka kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser, inklusive betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Långivare har också ett ansvar att endast bevilja lån till de som har råd att betala tillbaka och att genomföra noggranna kreditprövningar.

  • Var sjätte person som lånar av ett konsumentkreditinstitut, tidigare kända som snabblåneföretag, får inkassokrav.
  • Vart femte blancolån beviljas till en person som inte har några pengar kvar att leva för efter att alla månadens omkostnader har betalats.
  • Med den förväntade ekonomiska utvecklingen, inklusive hög inflation och högre räntor, kan andelen personer med betalningsproblem öka till var tredje låntagare.
  • Det finns tecken på brister i kreditprövningarna hos långivare.
  • Långivare bör göra ordentliga kreditprövningar för att undvika framtida betalningsproblem.
  • Konsumentkreditinstitut, tidigare kända som snabblåneföretag, har den högsta andelen låntagare som får inkassokrav.
  • Dessa företag lånar ofta ut till personer med mindre ekonomiska marginaler, inklusive unga, personer med låg inkomst och de med betalningsanmärkningar.
  • Personer som lånar av konsumentkreditinstitut löper 20 gånger högre risk att få skuld hos Kronofogden än de som lånar av en storbank.

Viktigheten av ansvarsfullt låntagande

Det är av yttersta vikt att låntagare är medvetna om riskerna med att ta snabblån, särskilt om de redan har ekonomiska svårigheter. Att ta ett lån utan att ha möjlighet att betala tillbaka kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser, inklusive betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Långivare har också ett ansvar att endast bevilja lån till de som har råd att betala tillbaka och att genomföra noggranna kreditprövningar.

En form av mikrolån utan säkerhet

SMS-lån är en form av mikrolån utan säkerhet som privatpersoner kan ta. Denna typ av lån kännetecknas av snabb ansökningsprocess och utbetalning, ofta samma dag. Dessa lån har oftast korta återbetalningstider, vanligtvis 30 eller 60 dagar, och har förhållandevis höga räntor och avgifter. Många långivare erbjuder SMS-lån utan UC, vilket kan vara fördelaktigt för låntagarens kreditvärdighet. Det är även möjligt att ta SMS-lån med betalningsanmärkning hos vissa långivare.

Den 1 september 2018 infördes skärpta regler för SMS-lån i Sverige för att skapa en mer ansvarsfull marknad. Dessa regler inkluderar ett ränte- och kostnadstak för högkostnadskrediter och krav på kreditprövning vid varje låneansökan.

SMS-lån med direkt utbetalning alla dagar i veckan!

SMS-lån med direkt utbetalning alla dagar i veckan!

SMS-lån som ger pengar direkt I ljuset av de senaste rapporterna om svenska hushålls växande ... Läs mer
Ansökan om SMS-lån med direktutbetalning

Hitta ditt SMS-lån med direktutbetalning

Hitta det bästa SMS-lånet med direktutbetalning idag Ta dig en stund och utforska vår insiktsfulla ... Läs mer
Lån utan inkomst?

Lån utan inkomst – Är det möjligt?

Kan man verkligen få lån utan inkomst? Att navigera i lånemarknaden utan en fast inkomst ... Läs mer
Utforska SMS-lån, från regler till risker med betalningsanmärkningar

Allt du behöver veta om SMS-lån

Vad är ett SMS-lån? SMS-lån, även kända som snabblån, har blivit alltmer populära i Sverige ... Läs mer